Zwarte Pieten

Voice of Youth

Pesten 2

Het leven van koningin Beatrix

Koningin Beatrix der Nederland is op 31 januari 1938 in Baarn geboren. Zij is het oudste kind van Juliana van Oranje-Nassau en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld.

Half juni 1937 maakte Juliana tijdens een korte radiotoespraak vanuit paleis Soestdijk in Baarn haar eerste zwangerschap openbaar. Op maandagmorgen 31 januari 1938 werd Beatrix op paleis Soestdijk geboren. Beatrix kreeg drie zussen: Irene, Margriet en Christina.

Twee├źnhalf jaar na haar geboorte begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Ze ging samen met haar grootmoeder Wilhelmina, haar ouders en haar zusje Irene op de boot naar Engeland. In juni verhuisde ze samen met haar moeder en zusje naar Canada. Daar bleef ze de rest van de oorlog. In Canada werd haar zusje Margriet geboren.

In 1959 kocht Beatrix kasteel Drakensteyn in de bossen van Lage Vuursche, daar ging ze in 1963 wonen. Op 10 maart 1966 ging Beatrix trouwen met Claus van Amsberg. Dat vond niet iedereen goed want Claus was een Duitser en hij was lid geweest van de Hitlerjugend. Toch ging het huwelijk door. Beatrix en Claus kregen samen drie zonen: Willem-Alexander, Johan Friso en Constantijn.

Op 31 januari 1980 maakte koningin Juliana tijdens een rechtstreekse televisietoespraak bekend dat zij op 30 april afstand van de troon wilde doen ten gunste van haar dochter Beatrix. Om 10.06 uur ondertekende koningin Juliana in het Paleis op de Dam in Amsterdam, de akte van abdicatie en was Beatrix formeel koningin.

Toen koningin Beatrix 50 werd kwamen Beatrix, Claus en haar zoons aan het woord op televisie. Een dag later bracht de koningin een verrassingsbezoek aan Amsterdam, daar bezocht ze de vrijmarkt. Daar werd ze spontaan gekust door een Amsterdammer.

Gedurende Beatrix' koningschap heeft zij te maken gehad met de zwakke gezondheid van haar echtgenoot. Eind jaren zeventig waren er aanwijzingen dat prins Claus depressief was. Vanaf 1982 werd hij hiervoor behandeld in een Nederlandse en Zwitserse kliniek. Later werd bij Claus de diagnose Parkinson gesteld en kreeg hij kanker. Op 6 oktober 2002 overleed hij. Beatrix en zijn zonen en schoondochters zaten aan zijn sterfbed.

Ter gelegenheid van haar zeventigste verjaardag werd op 30 januari 2008 de televisiereportage 'Veel besproken onbesproken, koningin Beatrix 70 jaar' uitgezonden.

Op Koninginnedag 2009 drong de 38-jarige Karst Tates in Apeldoorn met een kleine personenauto door dranghekken en een menigte richting de open dubbeldekker bus waarin zich de voltallige koninklijke familie bevond. Er vielen acht doden, onder wie de bestuurder, en elf gewonden. Beatrix en haar familieleden bleven ongedeerd, maar braken hun bezoek aan de stad onmiddellijk af. Een motief is nooit gevonden maar volgens mensen die hem kenden zou hij haat gekoesterd hebben tegen het koningshuis.

Op 28 januari 2013 kondigde de koningin in een korte rechtstreekse tv-uitzending haar aftreden aan per 30 april 2013. Zij gaf aan dat zij het een goed moment vond om af te treden, aangezien zij binnenkort 75 jaar hoopt te worden en later dat jaar gevierd zal worden dat het Koninkrijk der Nederlanden tweehonderd jaar bestaat. Daarnaast is zij in de overtuiging, zo zei zij, dat de verantwoordelijkheid van het land "in handen van een nieuwe generatie moet liggen". Beatrix beklemtoonde dat zij niet aftreedt omdat de taak haar te zwaar zou zijn geworden, de reden die haar moeder gaf toen die in 1980 haar troonsafstand aankondigde. De troonopvolger is haar oudste zoon Willem-Alexander.

Waarom treedt de koningin af?

Koning Beatrix treed af omdat ze vindt dat er een nieuwe generatie moet komen, niet omdat ze het niet meer aan kan. Ze is heel blij dat zij onze koningin mocht zijn. Ze vertelt in haar live toespraak ook dat de toekomstige koning en koningin er helemaal klaar voor zijn.