Zwarte Pieten

Voice of Youth

Pesten 2

Barack Obama

Obama is zoals jullie waarschijnlijk al weten opnieuw verkozen als president van Amerika.
Het was voor Obama en Romney op 6 november ’12 een  spannende dag. Het was namelijk de stemdag in Amerika. Obama won met 51% van de stemmen. Wat wil Obama gaan veranderen en wat wilde hij 4 jaar geleden veranderen?

Obama is op 4 augustus 1961 geboren. Hij is de 44e president en de eerste ‘zwarte’ president. Hij heeft samen met zijn vrouw Michelle twee dochters; Malia Anne en Natasha. Hij leerde zijn vrouw in 1989 kennen toen ze elkaar tijdens hun werk tegenkwamen. In 1992 trouwde ze. Obama heeft 2 jaar aan de Occidental College gestudeerd. Hij is in 1983 afgestudeerd aan in politicologie.


Obama werd in 2008 president van Amerika maar wat wilde hij eigenlijk bereiken?

  • Irak: Obama is de enige kandidaat die met recht kan zeggen van begin af aan tegen de oorlog in Irak te zijn geweest. Hij is niet tegen elke oorlog, maar dan moet het wel een ‘slimme oorlog’ zijn. Hij wil dat eind 2009 vrijwel alle Amerikaanse troepen Irak hebben verlaten.
  • Iran: Obama sluit het gebruik van geweld tegen Iran niet uit, maar wil eerst met Teheran rond de tafel gaan zitten.
  • De senator voelt in het algemeen niets voor een weigering te onderhandelen uit principiële redenen. Het Israëlisch-Palestijnse conflict: Obama heeft zich steeds sterk pro-Israëlisch opgesteld. Hij is voor steun aan gematigde Palestijnen en voor het isoleren van Hamas.
  • De doodstraf: Obama vindt dat de doodstraf te vaak en dikwijls inconsistent wordt toegepast. Toch blijft hij voorstander van de ultieme straf ‘in die gevallen waarin de gemeenschap in zijn recht staat om uitdrukking te geven aan haar extreme woede’.
  • Abortus: Abortus moet wettelijk mogelijk zijn binnen de daarvoor door het Hooggerechtshof (bij het arrest Roe versus Wade) gestelde grenzen.
  • Gezondheidszorg: Obama’s plannen voor de gezondheidszorg bouwen voort op het bestaande systeem. Hij laat Medicare, de voorziening voor oude en minder vermogende burgers, intact

Obama is weer gekozen tot president van Amerika wat wil hij dit keer veranderen? Hij heeft over het algemeen dezelfde punten. Er zijn een paar punten bij gekomen en een paar punten afgevallen. Natuurlijk heeft Obama ook veel bereikt.