Zwarte Pieten

Voice of Youth

Pesten 2

Vuurwerk

Wat is vuurwerk? Wat vinden mensen van vuurwerk?
Hoeveel vuurwerk is er dit jaar verkocht? Vuurwerk wordt elk jaar rond oud en nieuw een belangrijk onderwerp.

Vuurwerk bestaat uit materialen zoals karton, papier, plastic en metaal. Daarin zitten ontplofbare of brandbare spulletjes van chemische stoffen. Dat wordt ook wel "sassen" genoemd. Bij de ontsteking van vuurwerk veroorzaken deze spullen verschillende effecten, zoals licht, geluid of beweging, of alles bij elkaar. In vuurwerk zit ook buskruit, dat bestaat uit zwavel, koolstof en salpeter/ kaliumnitraat. Die spullen veroorzaken een reactie, en die reactie zorgt ervoor dat je het vuurwerk kunt gebruiken. Vuurwerk is een licht, beweging, geluid reactie.

Vuurwerk kan heel mooi zijn maar het is wel heel gevaarlijk. Ook steek je geen vuurwerk af, het kan bijvoorbeeld ontploffen. Veel mensen vinden vuurwerk heel leuk en/of mooi. Daarom wordt er elk jaar weer veel vuurwerk verkocht, maar dieren vinden vuurwerk helemaal niks. Ze worden er doodsbang van. Sommige mensen vinden vuurwerk eng en schrikken van de harde knallen. Veel mensen doen (gelukkig) wel aan vuurwerk en knallen zo het nieuwe jaar in.

Ondanks de recessie is er bijna net zoveel vuurwerk verkocht als de afgelopen jaren. De schatting is zo’n 176 miljoen. Dat is niet het record aantal vuurwerk wat verkocht is. Dat record werd gezet in 2008, toen werd er ruim 180 miljoen euro uitgegeven aan vuurwerk. Wel wordt het siervuurwerk steeds populairder.