Zwarte Pieten

Voice of Youth

Pesten 2

Wat merk je van een nieuw kabinet?

Het nieuwe kabinet is al een tijdje van start, maar volgens mij merken we daar nog vrij weinig van. Is al die ophef rondom de verkiezingen dan wel nodig?
Hoe groot is de kans dat het nieuwe kabinet daadwerkelijk de dingen doet die beloofd werden? En wat is het nut te stemmen als je 1 van die miljoenen mensen bent die stemt?

Eigenlijk heel veel, niet alleen voor het gevolg, maar ook dat je toch een stem hebt in de samenleving. Blerina Nimanaj en Joey Vermue zijn beide geïnterviewd over dit onderwerp. Een vier vwo student die eigenlijk vrij weinig merkt van het nieuwe kabinet (Blerina), en iemand die op het binnenhof werkt die er veel meer van meekrijgt (Joey).

Blerina had je de verkiezingen afgelopen maand gevolgd?
Ja , ik had het zeker een beetje gevolgd door de verkiezingsdebatten op televisie en ik vind politiek ook best interessant.
En jij Joey?
Ja ik heb het zeker ook gevolgd, ook door de debatten te kijken. En ik kon er natuurlijk niet omheen door mijn werk.
Wat vind je zelf van het nieuwe kabinet?
Ik denk dat het een goed kabinet is omdat het heel breed is, dit wil zeggen dat het zowel links als rechts is. En internationaal word deze regering minder kritisch bekeken.
Ben je het daarmee eens Blerina?
Ja daar ben ik het mee eens.

Wat vind je zelf belangrijke standpunten?
(Blerina;) Goed onderwijs vind ik zeker heel belangrijk, omdat ik daar zelf natuurlijk midden inzit. En dan word je wel benieuwd naar de veranderingen op het gebied van examens enzovoorts.
Ook was ik heel benieuwd naar de standpunten over Europa. Want ik heb nog niet echt goed een mening er over gevormd. Ik was altijd voor Europa maar nu hoeft het van mij niet meer zo, door het vele geld dat naar Griekenland gaat. Ik vind niet meteen dat we uit de EU moeten stappen maar het stoppen met geld geven of het verminderen, daar ben ik zeker voor.

Wat vinden jullie van Mark Rutte, onze minister president?
(Joey;) Ik denk dat Mark Rutte één van de beste en duidelijkst communicerende regeringsleiders is die Nederland tot nu toe heeft gehad.
Hij laat niet echt een duidelijke indruk achter, aldus Blerina. Hij doet het zeker niet slecht, maar ook merk ik weinig goede, nieuwe dingen die hij heeft ingevoerd in ons land.

Oké, ondanks Mark Rutte, die nu al voor de 2e keer minister president is. Zie je liever het vorige kabinet terug of ben je tevreden met dit kabinet? Blerina
Met dit kabinet ben ik zeker tevreden omdat de PVDA er nu bij zit en we nu meer een midden kabinet hebben, in plaats van een rechts kabinet.
Hoe denk jij hierover Joey?
Ik het daar volledig mee eens.

- door Febe Vermue