Zwarte Pieten

Voice of Youth

Pesten 2

Ongezonde tussendoortjes

megaburgerJongeren eten veel ongezonde tussendoortjes, zoals frikadellenbroodjes, chips, chocolade, pizzapuntjes enz. Dit is natuurlijk heel lekker, maar wel ongezond. In bijvoorbeeld een frikadellenbroodje zitten alleen al tussen de 310 en 350 calorieën.

Jongeren eten tegenwoordig erg slecht. Ze komen vaak niet veel aan, terwijl ze zich volstoppen met chips, drinken en ander dingen. Ongestoord komen er toch slechte stoffen het lichaam binnen, maar de goede stoffen zoals vitaminen gaan er vaak niet in. Zo ontstaat onder andere een hoog cholesterol. En het is nou net zo belangrijk in de ontwikkeling dat de jongeren gezond blijven.

Zin in wat lekkers

Vaak als jongeren een tussenuur hebben van school, na school afspreken of pauze hebben op school gaan ze naar de supermarkt om een lekkernijtje. We zijn naar de Jumbo gegaan en hebben een paar jongeren ondervraagd wat ze gingen halen en of ze al uit waren van school. “Ik ben net uit van school en heb zin in wat lekkers. Ik ga nu een zak chips en een reep chocola halen. Misschien loop ik straks nog even langs de bakker, maar alleen als ik genoeg geld heb.” vertelt een klant ons. We vertellen hem dat het erg ongezond is, dat in een zak chips al bijna 1000 kcal zitten en dat in een reep chocola per 100 gram al ongeveer 500 kcal zitten. De jongen maakt het niet uit. Hij vindt het lekker dus neemt het mee.

We hebben gesproken met Patrick van de Jumbo in Goes. We vroegen hem wat het meest wordt verkocht, door wie en op welke tijdstippen. “Het meeste worden de frikadellen broodjes verkocht. Dit gebeurt veel in de pauzes en als de scholen uit zijn. Dus denk dan aan de tijden: 10:00 uur, van 12:00 uur tot 13:00 uur en om 15:00. Het minst worden de kipgrillworstbroodjes verkocht.” vertelt hij ons. Het meest worden de producten gekocht door jongeren.

Ongezond eten is niet goed, maar wel verleidelijk.