Zwarte Pieten

Voice of Youth

Pesten 2

Krijgt alcohol een nieuwe grens?

AlcoholOnlangs is beslist dat de alcoholgrens van 16+ naar 18+ zou gaan. Dit voorstel wordt ontkracht. In de nieuwe wet zijn jongeren onder de 16 jaar strafbaar als ze alcohol in bezit hebben, zowel in de kroeg als op de openbare weg. Teveel alcohol is extra schadelijk voor jongeren.

 De overheid wil drankgebruik onder jongeren terugdringen. Via campagnes en voorlichting wijst de overheid jongeren en hun ouders op de risico’s van alcohol. De meningen verschillen, mensen op straat zijn het er over eens dat alcohol veel te makkelijk te verkrijgen is voor jongeren. “Als ze het willen en nog geen 16 zijn, kunnen ze er toch wel aankomen.” zeggen de meeste mensen. Volgens een aantal mensen is het gat van 14 naar 18 te groot. “Jongeren van 14 of 15 willen best een jaar of twee wachten tot ze alcohol mogen, maar nog twee jaar extra wachten wordt te verleidelijk. Dan zullen ze het toch stiekem gaan drinken.” Regelmatig hebben mensen overlast van jongeren onder invloed, dit wordt hard afgestraft door de politie. Veel mensen zijn (nog) niet op de hoogte van de nieuwe regels.

Wie is verantwoordelijk?

Door anderen worden deze nieuwe regels niet met open armen ontvangen. “Het moet 18+ worden, er wordt veel te veel gedronken door jongeren onder de 18. Dit is heel schadelijk en moet worden verboden.” Ook leidt de maatschappij eronder. “Nederlandse jongeren hebben een bepaalde verantwoordelijkheid die niet moet worden geschonden, er wordt veel te vaak alcohol meegegeven in de horeca.”

De meeste jongeren vinden het niet erg dat het 16+ blijft. “Ik ben nu bijna 16, als ik nog langer had moeten wachten had ik het denk ik toch gedaan.” aldus de meeste ondervraagde jongeren. Een beperkt aantal maakt het ook niet uit. “Ik drink sowieso geen alcohol en ben het ook niet van plan zodra ik 18 ben.” aldus een 16-jarige.

Het maakt de meeste mensen over het algemeen niet veel uit. Zolang er maar goed gecontroleerd word en er geen overlast is.